Sfinti romani
 
Articole
Sfinti romani
Calendar Sfinti
Sfanta Lumina
Pilde crestine
Link-uri web
Cautare in site
Contact
Harta site
Duhovnicul Ioasaf Apostoliu, Manastirea Neamt Print E-mail
Sfinti romani - Sfinti romani intre 1850-1900

DUHOVNICUL IOASAF APOSTOLIU
Mănăstirea Neamţ
(1764-1883)

Acest preacuvios părinte a fost unul din cei mai vestiţi duhovnici ai Mănăstirii Neamţ din secolul trecut.

Născut în comuna Călineşti-Botoşani din părinţi foarte iubitori de Hristos, a intrat în nevoinţa călugărească în anul 1785. În acea vreme, viaţa duhovnicească în Mănăstirea Neamţ, sub povăţuirea marelui stareţ Paisie, ajunsese la culmea înfloririi. Fiind încredinţat unor părinţi aleşi, tânărul Ioan a învăţat carte, a deprins rânduiala bisericii şi a gustat din dulceaţa rugăciunii şi a nevoinţei duhovniceşti.

După călugăria sa, marele stareţ Paisie a răposat (1794), iar tânărul monah a trecut prin toate ascultările mănăstireşti, până la începutul secolului XIX. Apoi, părinţii văzând aşezarea şi înţelepciunea lui, l-au hirotonit preot şi l-au făcut duhovnic. Şi era ieroschimonahul Ioasaf numărat în ceata celor 24 de duhovnici rânduiţi cu spovedania soborului şi cu formarea noilor începători. Mai târziu, mutându-se din viaţă duhovnicii bătrâni, Cuviosul Ioasaf a devenit cel dintâi duhovnic al Mănăstirii Neamţ.

Despre acest părinte vrednic de laudă se spune în tradiţia mănăstirii că era întru toate măsurat şi cu dreaptă socoteală. Nici cu totul aspru, nici uşor iertător; nici ţinând mânia asupra cuiva, nici prea blând cu fiecare; nici multe grăind, nici în zadar vorbind. Ci vorbea puţin, pe înţeles şi potrivit cu rana fiecăruia. Iar cuvintele sale părinteşti, ca nişte săgeţi duhovniceşti alinau durerea, potoleau ispita, izgoneau patima şi răneau inima cu dragostea lui Hristos, căci era întărit de darul Duhului Sfânt.

Duhovnicul Ioasaf ducea el însuşi o viaţă ascetică de mare sihastru şi rugător pentru oameni. Hrana lui era o dată în zi, după asfinţitul soarelui. Chilia lui era biserică de taină. Aici se ruga cu neştiute lacrimi şi făcea multe metanii în fiecare noapte. De la biserică era nelipsit, iar după slujbă cerceta părinţii bolnavi la bolniţă şi la chilii, sfătuia pe fraţi şi mângâia cu dragoste pe credincioşi. Pe toţi îi spovedea, îi asculta, îi binecuvânta şi înţelegea, prin darul lui Dumnezeu, aşezarea fiecăruia. Pentru aceea era căutat şi iubit de toţi.

Timp de peste 70 de ani, Cuviosul Ioasaf a fost duhovnicul cel dintâi al marii lavre. La el veneau stareţii, episcopii, egumenii şi schimonahii, călugării, mirenii şi toţi sihaştrii din ţinutul Neamţ. El a crescut şi a călugărit în viaţa sa peste 500 de fii duhovniceşti, din care unii au ajuns pustnici, stareţi şi ierarhi aleşi.

După o astfel de nevoinţă, Cuviosul Ioasaf „duhovnicul" şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos la 4 mai, 1883, fiind plâns de tot soborul mănăstirii.

Despre dânsul scria unul din ucenicii săi, în Registrul cu cei înmormântaţi... în cimitirul Mănăstirii Neamţ: „Ioasaf Apostoliu Duhovnicul, ieroschimonah, născut la comuna Călineşti, 1764, ianuarie 1 (şi) mort la 1883, mai 4; bărbat sfânt, ctitor, au trăit 119 ani. Moş lui Vlădica Narcis Creţulescu din Mănăstirea Neamţ".

 

 


Sfanta Parascheva - poate fi considerata sfanta romanilor ? Cred ca cele mai mari personalitati ale unei tari nu sunt altii decat cei sfinti ai ei . Vezi vietile celor sfinti si in special cea a Sfintei Parascheva .


Produsul Carotenoid Complex asigura o vedere sanatoasa. Carotenoid Complex.

 
< Prev   Next >
Cele mai vizualizate
Articole

Diverse

In magazinul naturist GNLD al www.deostar.ro gasiti o gama larga de produse, printre care celebrul Carotenoid Complex, ce poate trata degenerescenta maculara, in forma umeda si uscata, precum si alte probleme oculare, apreciat de milioane de oameni din intreaga lume, care si-au recapatat vederea cu ajutorul lui, suplimentul ce contine calciu, magneziu si vitamina D3 Kal Mag, ce ajuta la rezolvarea cu succes a spasmofiliei (pana acum mii de cazuri tratate), precum si explozia de acizi grasi Omega 3 (toti cei 8 acizi grasi Omega 3) din produsul Omega 3 Salmon Oil Plus. Acest produs este singurul din lume care contine intr-o singura capsula toti cei 8 acizi grasi ai familiei Omega 3. Beneficiile lui sunt atat de mari incat sunt necesare cateva pagini pentru a le reda.
In acelasi magazin naturist online se poate achizitiona si Flavonoid Complex, care amelioreaza pana la disparitie problemele generate de hemoroizi si varice, avand un exceptional continut de flavonoide in forma concentrata, faimosul detoxifiant (conceput de unul dintre intemeietorii chimioterapiei moderne, doctorul Arthur Furst, toxicolog de faima mondiala) numit Betaguard , folosit in tratamentul post-chimioterapiei, precum si unul dintre cele mai vechi si apreciate produse ale GNLD, si anume Tre En En - care mareste randamentul de absorbtie si procesare a diversilor nutrienti de catre celulele corpului uman. Pentru barbati, in special pentru cei trecuti de adolescenta recomandam produsul premium numit HerbalV, integral natural, facut din multe plante (=ierburi), de unde ii vine si numele: HerbalV. Numele de Herbal poate parea exotic, insa rezultatele herbalului sunt foarte reale.
Putem recomanda pentru repararea functionalitatii si sanatatii articulatiilor si a cartilagiilor (extrem de folositor pentru sportivi ca si pentru varstnici) excelentul produs Full Motion. Substantele active continute in Full Motion sunt capabile , dupa cateva luni de administrare constanta, sa refaca tesutul cartilaginos afectat. Un nume de tinut minte : Full Motion de la GNLD.
DIstribuim produse GNLD online inca din 2008 si va asteptam cu drag pentru a va prezenta mai mult despre aceste produse la magazinul naturist Neolife.
© 2019 Sfinti romani