Cărămida

Povestea vorbeşte despre: relativitatea lucrurilor, inutilitatea disputei şi răzbunării.

Se spune că odată între doi oameni s-a stârnit o ceartă pentru o bucată de pământ. Dumnezeu a dat glas unei cărămizi dintr-un zid, care le-a spus:
–Am fost rege, şi am stăpânit lumea timp de o mie de ani. Apoi, am fost cenuşă o mie de ani. După care un olar m-a luat şi m-a preschimbat în ulcică. După ce am fost astfel folosită, alte sute de ani, m-am preschimbat în pulbere. Un meşter m-a luat şi m-a făcut cărămidă şi stau în zidul acesta de sute de ani... pentru ce vă certaţi, pentru o bucată de pământ, pe care va trebui s-o părăsiţi curând, căutându-vă altă locuinţă?

Spunem povestea: persoanelor veşnic puse pe ceartă,
celui care savurează contrazicerea,
omului agresiv,
răzbunătorilor, certăreţilor.

 

 

Zdrenţărosul fericit

Povestea vorbeşte despre credinţă, căutare lui Dumnezeu, smerenie.

Un călugăr s-a rugat mult la Dumnezeu, să-i arate pe cel de la care ar putea învăţa calea Împărăţiei.
Într-o zi mergând la biserică monahul a întâlnit lângă uşă un cerşetor zdrenţăros, plin de bube. Trecând, monahul îl salută, după obicei:

–Ziua bună!
–Nu ţin minte să fi avut vreodată o zi rea!
–Să-ţi dea Domnul fericire, atunci bătrâne!
–Nu ştiu să fi fost vreodată nefericit!
–Îţi doresc ceea ce singur îţi doreşti!
–Nu duc lipsă de nimic!
–Dar tu n-ai nici-o nevoie?
– Nu-mi doresc bunăstarea şi tocmai aceasta este bunăstarea mea, nu-mi doresc fericirea şi tocmai aceasta este fericirea mea, dacă sufăr de foame mulţumesc lui Dumnezeu, dacă mi-e frig, îi mulţumesc lui Dumnezeu, când toţi mă gonesc, îi mulţumesc lui Dumnezeu, pentru că Voia lui Dumnezeu este totdeauna desăvârşită, bună şi dreaptă....

Spunem povestea: credinciosului preocupat de propria sporire,
cui caută fapta bună,
omului care nu ştie cât e de fericit,
aceluia care caută perfecţiunea.

 

 

Darul hienei

Povestea vorbeşte despre: dificultatea cunoaşterii, absurdul unor explicaţii, relativitatea experienţei, puterea credinţei, faptele sfinţilor, un mod de a educa.

Sfântul Macarie Alexandrinul stătea în în faţa chiliei sale , înconjurat de ucenici şi le dădea tot felul de învăţături. Deodată o hienă, fiară sălbatică se apropie cu puiul în gură şi îl pune la picioarele sfântului. Acesta ia puiul în mână, vede că este orb, îl binecuvântează, scuipă în degete, pune scuipat pe ochii puiului care deschide ochii şi începe să vadă şi să scheaune. Hiena l-a privit pe sfânt a mulţumire şi-a luat iar puiul în gură şi dusă a fost. Nimeni n-a spus nimic.

A doua zi hiena s-a întors şi a adus şi a lăsat la picioarele sfântului o blană de oaie, dar acesta i-a spus cu supărare:

–Nu primesc daruri din furtişag!
Ruşinată hiena a plecat capul şi s-a depărtat.

După un timp sfântul a dat pielea de oaie Sfintei Melania care a numit-o darul hienei.

Spunem povestea: cuiva care nu crede în asceză,
când o acţiune, faptă, explicaţie este absurdă,
cui nu crede în minunile credinţei

Joomla SEF URLs by Artio