MONAHUL EVGHENIE DUMITRESCU
Schitul Brazi-Vrancea
(1880-1954)

a. Viaţa

Părintele Evghenie Dumitrescu a fost desăvârşit călugăr atonit. Originar din comuna Segarcea-Dolj, în anul 1903 se duce la Muntele Athos şi se face călugăr în Schitul Prodromul. După nouă ani de smerită ascultare este trimis în ţară la Schitul Darvari din Bucureşti. Iar în anul 1917 este trimis la metocul Schitului Prodromul din comuna Ţifeşti-Vrancea, pe care îl conduce cu multă pricepere aproape patruzeci de ani, adunând în jurul lui mai mult de 12 ucenici.

În toamna anului 1954 s-a mutat din viaţa aceasta şi a fost înmormântat la Schitul Brazi din apropiere.

b. Fapte şi cuvinte de învăţătură

 1. Când a ajuns părintele Evghenie superior la metocul Schitului Prodromul de la Ţifeşti, era o mare foamete. Mulţi oameni de prin sate - copii, tineri şi bătrâni - erau ameninţaţi să moară de foame. Atunci el, găsind destule alimente la metoc, a chemat sătenii din Ţifeşti şi le-a împărţit gratuit grâu, porumb, cartofi şi fasole.
  Aşa a scăpat de la moarte sute de oameni.

 2. Acest mare nevoitor era atât de blând şi înţelept în cuvânt şi în faptă, încât toţi se foloseau de exemplul lui. Numele lui se făcuse cunoscut peste tot, încât unii, lăsând cele trecătoare „după sfatul lui", ajungeau călugări iscusiţi, în aceşti ani s-au adunat în jurul său 12 ucenici, care i-au slujit cu credinţă până la sfârşitul vieţii, trăind în cea mai deplină armonie şi ascultare şi neieşind niciodată din cuvântul bătrânului. Împreună se rugau, împreună mâncau, împreună lucrau şi niciodată nu scoteau cuvânt deşert din gurile lor. Cu mâinile lucrau, iar cu mintea rosteau rugăciunea lui Iisus. Apoi, deşi lucrau în vie, nu gustau nici o bobiţă de struguri până la vremea mesei, căutând să urmeze întru totul dascălului lor. Iar la masă, numai după ce gusta bătrânul, începeau şi fraţii să mănânce.

 3. Spuneau ucenicii că părintele Evghenie nu încuia niciodată chilia, alimentele şi vasele cu vin, dar nimeni nu îndrăznea să ia ceva fără binecuvântarea lui.
  Uneori zicea ucenicilor săi:
  - Părinţilor, beciul este deschis. Cine vrea poate să servească un pahar de vin. Dar nu uitaţi că furtunul de deasupra este un şarpe cu două capete. De orice capăt te atingi, te poate muşca.

 4. Odată, un frate a intrat noaptea fără de veste în chilia lui şi l-a văzut cu mâinile în sus, rugându-se cu lacrimi şi zicând:
  - Doamne, caută cu milă spre zidirea Ta şi nu mă lepăda pe mine de la faţa ochilor Tăi !

 5. Pentru sfinţenia vieţii lui, uneori îl ruga episcopul să primească preoţia, iar bătrânul se smerea, zicând:
  - Preoţia este un har al lui Dumnezeu ce se cuvine sfinţilor, iar nu celor păcătoşi.

 6. Într-o zi, un om beat l-a defăimat în public pe părintele Evghenie. Iar bătrânul nimic nu zicea. Atunci ucenicii l-au întrebat:
  - Cum ai putut răbda, părinte, ocara aceasta? Nu vrei să-l reclamăm la poliţie ?
  - Nu este bine să-l reclamăm, ci să răbdăm, că suntem călugări. Că nimeni nu mi-a vorbit aşa de frumos ca fratele acesta ! Cuvântul de laudă pentru călugăr este bucuria diavolilor, iar cuvântul de batjocură este bucuria îngerilor.

 7. Spuneau ucenicii că, adeseori, un sătean lăsa oile să pască în via mănăstirii. Deci, i-au zis fraţii:
  - Dă-ne voie, părinte, să scoatem oile din vie şi să spunem omului să le păzească.
  - Nu este bine, fraţilor ! a zis bătrânul. De ce să întristăm sau să smintim pe mirean ? El nu vede că oile sunt în vie ? Lasă să le scoată el, ca să nu-l supărăm.

 8. Uneori venea la părintele Evghenie câte un sătean nevoiaş şi-i cerea împrumut alimente, vase sau unelte de lucru. Iar bătrânul îi zicea cu blândeţe:
  - Du-te, frate, în magazie şi ia ce-ţi trebuie. Iar când vei termina treaba, adu lucrul înapoi şi-l pune de unde l-ai luat.
  El niciodată nu urmărea pe datornici, nici nu le cerea împrumutul înapoi.

 9. Cea mai obişnuită ascultare a părintelui Evghenie era munca la bucătărie. În timp ce fraţii lucrau la vie, el făcea focul, fierbea mâncarea, frământa pâinea, aducea apă, spăla vasele şi zicea în taină rugăciunea lui Iisus. La amiază, când toate erau gata, zicea:
  - Părinţilor, poftiţi la masă ! 

Aşa s-a nevoit părintele Evghenie aproape 40 de ani, slăvind pe Hristos şi slujind cu dragoste pe oameni. Apoi şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, fiind îngropat de ucenici lângă biserica Schitului Brazi.

Joomla SEF URLs by Artio